Euroopa haudmemädanik
ANALÜÜSIMEETODID
Analüüs |
Meetod |
Metoodika |
Osakond |
Euroopa haudmemädaniku tekitaja Melissococcus plutonius määramine |
Bakterioloogiline külv ja samastamine |
5DB-TJ-51* |
Bakterioloogia-patoloogia |
Euroopa haudmemädaniku tekitaja Melissococcus plutonius määramine |
PCR |
5MA-TJ-97* |
Molekulaaranalüüs |
* akrediteerimata meetod
ANALÜÜSE TEOSTAV LABORATOORIUM
Kreutzwaldi 30, Tartu
PROOVIDE VÕTMINE, SÄILITAMINE JA SAATMINE
Proovide võtmine ja pakkimine
- Haigustunnuste puhul võetakse haudme ja/või vastsete proov.
- Suurem tõenäosus haigustekitajat tuvastada on haigustunnustega vastsete proovidest..
- Kuna ka muu mikrofloora mõjutab analüüsi tulemust, siis saadetakse proovid võimalikult operatiivselt laborisse.
Uurimismaterjal |
Kogus (vähemalt) |
Kirjeldus |
Haudmekärg |
≥ 20 cm2 |
Võimalikult palju haigeid ja surnud vastseid sisaldav või värvi muutnud osa lõigatakse välja. Pakitakse paberisse/paberkotti ning pannakse puust või kartongist karpi. NB! Mitte võtta meekärge. |
Vastsed |
≥ 5 tk |
Värskelt surnud vastsed võetakse spaatli, vatitiku, mikropintsettide vms vahendi abil ja pannakse väikesesse kaanega suletavasse proovinõusse. |
Proovide märgistamine ja kaaskiri
Proovinõud ja pakendid on väliselt puhtad. Proovid märgistatakse selgelt ja üheselt mõistetavalt. Koos proovidega saadetakse laborisse korrektselt täidetud ja piisavalt infot sisaldav kaaskiri mesila proovide uurimiseks, mille leiab LABRISe kodulehelt tellimuste vormid alt.
Proovide laborisse saatmine
Haudmekärg muutunud vastsetega, vastsete proovid saadetakse võimalikult kiiresti termokastis külmkehadega laborisse. Kuni laborisse saatmiseni hoitakse 2–8°C.
ANALÜÜSI TEOSTAMISE AEG
Bakterioloogiline külv ja samastamine: 7–9 tööpäeva
PCR: kuni 5 tööpäeva
ANALÜÜSIMEETODID
Bakterioloogiline külv ja samastamine
PCR: konventsionaalne polümeraasi ahelreaktsioon
TÄIENDAV INFO JA KONTAKTID
- bakterioloogia-patoloogia osakond, bakterioloogia labor, kontakt tel. 738 6120
- molekulaaranalüüsi osakond, kontakt tel. 7386 121
Koostatud: 29.03.2021
Koostanud: Age Kärssin